ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για την αρχική εκτίμηση, απαραίτητο είναι ένα καλό, λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό και η ολοκληρωμένη κλινική εξέταση. Σε αρκετές περιπτώσεις, το πρόβλημα διαγιγνώσκεται μόνο από τα παραπάνω στοιχεία, χωρίς καμία περαιτέρω διαγνωστική εξέταση. Εάν όμως ο ιατρός σας το κρίνει σκόπιμο, τότε θα σας ζητήσει να κάνετε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες είναι:

  • Βασικός εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει τις αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας (γενική αίματος και βιοχημικό έλεγχο) και ορμονικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης).
  • Triplex αγγείων - πέους. Πρόκειται για μία ειδική εξέταση, όπου ο γιατρός, με τη βοήθεια ενός μηχανήματος υπερήχων, θα ελέγξει τη λειτουργία των αγγείων του πέους (αρτηριών και φλεβών), όταν αυτό είναι σε στύση. Η στύση επιτυγχάνεται με έγχυση φαρμάκου στο ιατρείο και η όλη διαδικασία κρατάει 40-60 λεπτά.
  • Καταγραφή νυχτερινών στύσεων. Γίνεται με ειδικό μηχάνημα, που παίρνει ο άνδρας στο σπίτι του. Καταγράφεται η ποιότητα και ο αριθμός των νυχτερινών στύσεων και διαπιστώνεται εάν το πρόβλημα της στύσης είναι οργανικής ή ψυχολογικής αιτιολογίας.
  • Καρδιολογικός έλεγχος. Εφόσον ο ιατρός σας το κρίνει σκόπιμο, πρέπει να υποβληθείτε σε καρδιολογική εκτίμηση. Έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικά προβλήματα καρδιάς, όπως η στεφανιαία νόσος, εκδηλώνονται πρόωρα με στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται 3-4 χρόνια νωρίτερα από τη στεφανιαία νόσο και ο καρδιολόγος μπορεί να σας συμβουλέψει.
  • Ψυχολογικός - ψυχιατρικός έλεγχος. Ο ψυχολογικός έλεγχος δεν γίνεται από ιατρό, αλλά από εξειδικευμένο ψυχολόγο - σεξολόγο, που θα μπορέσει να διαγνώσει την παρουσία ψυχολογικών αιτίων που μπορεί να δικαιολογούν τη στυτική δυσλειτουργία. Ο ψυχιατρικός έλεγχος αντίστοιχα γίνεται από ψυχίατρο, που διαγιγνώσκει ψυχιατρικές διαταραχές οι οποίες συνοδεύονται από στυτική δυσλειτουργία.