Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. ΔΕΝ πρέπει να το συγχέουμε με τη σεξουαλική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει διαταραχές εκσπερμάτισης, ερωτικής επιθυμίας, οργασμού και ικανοποίησης Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα μίας άλλης πάθησης η οποία πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί. Μια περιστασιακή αδυναμία επίτευξης στύσης είναι κάτι το φυσιολογικό, που συμβαίνει σε όλους. Η επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης στύσης, όμως, είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσετε με έναν εξειδικευμένο ουρολόγο - ανδρολόγο. Εάν το πρόβλημα χρονίσει, τότε εμπλέκονται και ψυχολογικά θέματα, όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση και άγχος, που μπορεί να λειτουργήσουν ως «φαύλος κύκλος», επιδεινώνοντας περαιτέρω τη στυτική δυσλειτουργία.
Πόσο συχνό είναι;
Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη μελέτη, αλλά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνδρες αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία. Η συχνότητα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 έτη, ένας στους 5 άντρες.
Ποια είναι τα συχνότερα αίτια
Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή μικτά. Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, τα αίτια συνήθως είναι ψυχολογικά. Αντίθετα, σε ηλικίες άνω των 50 ετών τα αίτια είναι κυρίως οργανικά. Ο ιατρός σας οφείλει να διερευνήσει το πρόβλημά σας και να δώσει λύσεις σε αυτό.
Συχνότερα οργανικά αίτια
Συχνότερα μη οργανικά αίτια