ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι σήμερα η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι εξατομικευμένη για κάθε έναν ασθενή.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν θεαματικές εξελίξεις στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τόσο στα οργανικά, όσο και στα ψυχολογικά αίτια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής.
Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε σήμερα είναι:
- Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα: Έχουμε τρία διαφορετικά φάρμακα (σιλδεναφίλη, βαρδεναφίλη, ταδαλαφίλη). Σύντομα θα έρθει στην ελληνική αγορά και ένα τέταρτο φάρμακο με παρόμοια λειτουργία (η αβαναφίλη). Η σωστή λήψη του κάθε ενός από αυτά είναι βασική προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο και πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά. Τα φάρμακα αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την υγεία των ανδρών που τα λαμβάνουν. Ωστόσο, απόλυτη αντένδειξη είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη, τα γνωστά φάρμακα για τη στηθάγχη.
- Αναπλήρωση ανδρογόνων. Εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι έχουν έλλειψη τεστοστερόνης. Συνήθη σκευάσματα περιλαμβάνουν ενέσεις και κρέμες για επάλειψη. Απαραίτητη είναι και σε αυτή την περίπτωση η συμβουλή ιατρού, που θα πρέπει να ελέγχει τακτικά την πορεία της θεραπείας.
- Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Εάν η από του στόματος θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η επόμενη λύση είναι οι ενέσεις ειδικού μείγματος φαρμάκων στο πέος, που προκαλούν παροδική στύση. Ο ιατρός σας θα σας εκπαιδεύσει για το σωστό τρόπο έγχυσης, αλλά κυρίως θα ορίσει τη σωστή δοσολογία, προκειμένου να αποφευχθεί μία συχνή επιπλοκή αυτής της μεθόδου θεραπείας, που είναι ο πριαπισμός, δηλαδή η μόνιμη και επώδυνη στύση.
- Πεϊκή πρόθεση. Εφαρμόζεται όταν αποτύχουν όλες οι προηγούμενες θεραπείες. Χειρουργικά τοποθετείται μέσα στο πέος μία ειδική συσκευή σιλικόνης, η οποία μηχανικά προκαλεί στύση, όταν το επιθυμεί ο ασθενής. Το κόστος είναι σημαντικό και οι επιπλοκές (μόλυνση και απόρριψη) σπάνιες. Ωστόσο, η ικανοποίηση των ασθενών με αυτόν τον τρόπο θεραπείας είναι πάνω από 90%. Η σωστή επιλογή ασθενή και η πλήρης ενημέρωση αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της θεραπείας.
- Συσκευή αντλίας κενού. Αποτελεί παλαιά και λιγότερο πρακτική μέθοδο. Με μια αντλία κενού προκαλούμε στύση, την οποία και διατηρούμε με ειδικό ελαστικό δακτύλιο στη βάση του πέους. Η στύση, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετά σκληρή, ενώ ο δακτύλιος δεν πρέπει να παραμείνει πάνω από μισή ώρα. Για αυτούς τους λόγους, οι αντλίες κενού δεν γίνονται καλά αποδεκτές, κυρίως από τους νεαρότερους άνδρες.
- Θεραπεία με κρουστικά κύματα. Αποτελεί μία νέα μέθοδο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας. Στοχεύει στην αναγέννηση των αγγείων του πέους, θεραπεύοντας έτσι το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι αυτονόητο ότι η θεραπεία αυτή έχει θέση μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αγγειακά αίτια. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία θα πρέπει ο ιατρός να κάνει σωστή επιλογή των ασθενών που τη λαμβάνουν. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα.
- Ψυχολογική υποστήριξη. Εξειδικευμένος ψυχολόγος υγείας (σεξολόγος) θα σας συμβουλέψει και θα σας κατευθύνει στη λύση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας, όταν τα αίτιά της είναι ψυχογενή. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας είναι εξαιρετικά, σε συνδυασμό με φαρμακευτική από του στόματος θεραπεία. Νεαρότεροι, κυρίως, ασθενείς έχουν τη μεγαλύτερη ένδειξη για ψυχολογική υποστήριξη